Doar oamenii puternici pot avea prieteni

Ceilalți? Dezvoltă și ei relații cu semenii, investesc și primesc la rândul lor, dar totul este condiționat: mă cauți- te caut, îmi spui un secret- îți spun și eu. Iar dacă reciprocitatea nu funcționează, așa zisa prietenie se și destramă. De aceea ne pierdem prietenii: nu i-am ales corect de la început, sau nu am înțeles cât e legitim să așteptăm a primi în acea relație. Oamenii care nu sunt puternici, nu au cum sta alături de cineva care, ocazional, se retrage. Prieteniile suferă și scad în intensitatea în momentul în care cei ce s-au investit trec prin probleme personale, sau prin bucurii pe care nu le împărtășesc.

Un om puternic este cel care se descurcă și de unul singur, dar alege să se investească în oameni pentru că astfel viața (îi) este mai frumoasă. Relațiile nu îi sunt indispensabile, prin urmare în momentul în care prietenul său tace, nu se simte atacat. Nici trădat și nici nesigur. Poate să îi fie alături chiar și când nu i se cere, sau nu i se spune exact ce și cum. Și mai ales, înțelege că din când în când, toți căutăm o doză de liniște în care să ne ascundem de tot.

O persoană puternică are capacitatea de a se pune de-o parte, de a se sacrifica de dragul prietenilor săi, iar fără de acest ingredient, nu există după nici o definiție, prietenie! Oamenii slabi și nesiguri se sacrifică doar cu unități de măsură, până la un punct și dacă e posibil, cu speranță de a câștiga ceva în schimb. Neapărat să câștige măcar atenție, recunoaștere sau companie. Nu pot uita de ei înșiși, prieteniile pe care le au sunt menite să îi pună în valoare.

Nu spun că astfel de persoane nu ar trebui să aibă prieteni, e chiar indicat! Oamenii care se înconjoară cu prieteni mai buni decât ei, au șansa de a crește. Și obligația de a se lăsa influențați spre mai bine. Însă când ne împrietenim cu oameni slabi, trebuie să nu ne așteptăm la greu să ne rămână alături. Nu pot, chiar dacă ar vrea.

Prieteniile adevărate, de durată și nealterate de trecerea timpului- cu tot ce implică- se stabilesc între oameni puternici, care au încredere și cam aceleași valori. Altfel, nu se poate!

Sursa foto, aici.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *