O întrebare adresată cititorilor

Home / De toate / O întrebare adresată cititorilor

Când împrumutați o carte de la bibliotecă, preferați să vă fie adusă de angajați (care într-un minut o și localizează cu ajutorul calculatorului) sau să mergeți și să o luați personal de pe raft?

Cei care frecventați Biblioteca Județeană ( în noua, moderna și frumoasa clădire) ați fost întâmpinați probabil de amabilitatea bibliotecarilor, care, prompți, întreabă: Doriți să mai împrumutați ceva? Ce anume v-ar interesa? Nimic de obiectat amabilității, dacă ea te întâmpină în vreun magazin. Mi se pare că aducându-mi ei cartea, mă privează de o experiență pe care doar acolo o pot avea. Mersul la bibliotecă nu e o grabă, e mai degrabă (pentru mine cel puțin) o relaxare. Plimbatul de-a lungul rafturilor, frumos etichetate pe margini, îmi oferă posibilitatea de a lua în mână și a răsfoi și alte volume. Regret și faptul că noua clădire nu mai are acele măsuțe și scaune printre rafturi care erau în clădirea intermediară ( cea de vis-a-vis de parcul 1 Decembrie).  Era frumos să te poți așeza cu cartea în mână  acolo. Oricum, în memoria mea, bibliotecă e clădirea actualului sediu al episcopiei greco-catolice. Pierdeam ore întregi acolo alegând o carte, și le regăseam însutit printre paginile acesteia ! Așa mi s-a menținut dragul de citit!

Da, prefer să-mi aleg eu cărțile, așa că o să vă refuz politicos. Vouă cum vă place?

Comments

comments

7 Comments

 • Hmm, eu unul când mergeam la biblioteca şcolii ( cel puţin odată pe săptămână,în vremurile în care citeam) nici măcar nu ştiam ce vreau să citesc. Ştiam că nu trebuie să judec o carte după copertă. Dar îmi plăcea să mă plimb printre rafturi şi să aleg ce aş vrea să citesc.

  Deci prefer să nu îmi aducă altcineva cartea.

  • chrina

   Comentariul tău impune o distingere a cititorilor în funcție de vârsta lor. Elevii din ciclul gimnazial, în mod definitoriu au nevoie de prestația bibliotecarului. Dar după ce devii un cititor cu vechime, începi să ai gusturile și preferințele tale. Oricum, e de apreciat un elev care frecventează biblioteca școlii! Are perspective!
   Acum nu mai citești?

 • Rebeca

  Păi, de câte ori m-am dus la biblioteca (judeţeană, sediul nou), am fost întrebată dacă mai vreau să împrumut alte cărţi, niciodată nu s-au oferit să îmi sugereze ei titluri sau autori. Chiar azi am avut ocazia să descopăr cărţi noi şi, de asemenea, amabilitatea de care vorbeai şi tu. Din punctu meu de vedere, nu se exagerează 😀

  Şi da, de zece mii de ori, prefer să caut eu cartea. p.s. e fain şi să te aşezi jos lângă raft şi să răsfoieşti cărţi 😀 pare puţin extrem, dar până acum nu am primit reclamaţii 😀

  • chrina

   Hehe, ce tare ești Rebeca! Dacă ar fi niște fotolii confortabile n-ai sta mai bine pe ele decât pe jos? Seba vorbea despre biblioteca școlii, și acolo am avut și eu experiențe similare. Domnul bibliotecar mi-a pus prima carte de basme în mână prin clasa a III-a, și de-atunci el mi-a îndrumat lectura. Mi-a prins bine!
   Și ai dreptate, amabilitatea nu e exagerată cât timp e autentică !

 • manuella

  deci…sapt trecuta cand am trecut si eu pe acolo…m/a indispus una dintre bibliotecare-de la sectiunea literatura…pt. ca stiam exact ce carte vreau si nu aveam timp de pierdut…si m/a trimis sa o caut eu….dupa lungi cautari…merg la sectiunea teologie si f draguta bibliotecara mi/o ofera…era de fapt la ei …cealalta nici nu stia, nici nu s-a oferit sa verifice la calc….oricum nu am crezut-o ca stie toate cartile pe de rost…si mi-a demonstrat…deci depinde de circumstante…daca mergi sa te relaxezi si mult timp in buzunar…iti permiti sa cauti si sa te mai opresti ici-colo…daca ai o destinatie sigura si fara timp in buzunar…preferi sa ti se ofere cartea ceruta…:)

 • preferam de mic copil sa merg la raft, altfel citeam numai ce citeau altii (cu ce ma deosebeam de ei?)pt ca bibliotecarele imi ofereau cartile aflate la indemina lor, adica cele returnate de altii. am ramas cu aceiasi preferinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *