Profesionisti si amatori

Mi-am dat ieri seama ca in orice domeniu se poate crea o cariera, la fel cum in orice domeniu exista profesionisti si amatori; sunt electricieni de profesie de exemplu, dar aproape oricine schimba un bec sau o priza. Sunt zugravi care creeaza adevarate opere de arta din trafalet, dar oricine, poate da o incapere cu var, pana si eu. Ce da diferenta?! Simplu:produsul final spune daca a fost facut de un profesionist sau de un amator.
Cea mai trista profesie, dupa parerea mea este insa cea de amator. In orice domeniu, pe viata! Acei oameni care nu exceleaza in nimic, care nu au un drum, pe care viitorul ii duce unde … bate vantul, sau cine stie?!
Nu mica mi-a fost mirarea intreband niste adolescenti de 14 ani “daca ati putea alege sa fiti regi sau slujitori, ce ati vrea sa fiti?” si majoritatea au ales sa fie slujitori, si-au motivat alegerea ca ” asa nu trebuie sa luam decizii”. Aveam in fata mea niste viitori amatori.
Ce se intampla oare cu gandirea noastra?! De la Miorita ni se trage?? ( de-aia nici nu o predau la clasa, mi se pare ca dauneaza grav mentalitatii)
Unde ne e spiritul de invingatori?Acea obraznicie de-a fi ce am fost meniti sa fim?! De-a nu mai risipi potentialul…
Nu ma intelegeti gresit! Profesionalismul personal nu se masoara raportat la ceilalti ci la tine insuti. Cu ce ti s-a dat tie, poti sa fii un profesionist sau un amator, un mediocru. M-a marcat o imagine dintr-o carte: daca ajunsi in cer ni se va arata viata noastra, asa cum ar fi putut fi daca am fi valorificat la maxim ce ni s-a dat, ce am vedea?!
Asa ca, e timpul sa ne cunoastem si sa ne urmam drumul, profesionist, exceland in ceea ce facem, indiferent de unde bate vantul!

Comments

comments

7 thoughts on “Profesionisti si amatori

 1. acuma, tu vb dintrun fotoliu al unor realizari, care da sunt munca da si circumstantele pot fi invocate.
  insa a spune despre anonimi, deci despre 95 % din populatia planetei ca nu isi traiesc viata, ii un pic prea curajos.(anonim in sensul tau)

  eu cred ca un om poate fi fericit, si in alt context decat cel inteles de tine, in “anonimatul” lui. nu “faima” da valoarea unei vieti, si bucuria cursului ei, la fel cum nici anonimatul nu ii da tristetea si esecul.

  eu cred ca cei mai fericiti oameni de pe pamantul asta sunt mediocrii, si ei vor fi cei care vor muri inpliniti, desi nu prea ar avea de ce, privind lucrurile din perspectiva asta.

  in final, personajul me biblic preferat, penrtu ca stiu ca asta ii relevanta pentru tine, ii Omul lui Dumnezeu, cel care este mancat de leu, pentru ca nu asculta de Dumnezeu intr-o singura chestiune…. era omul lui Dumnezeu, nu era: Ion Gheorghe, sau Popescu.

  o sa zici ca nu am inteles, ba da am inteles foarte bine. dinauntru tau nu poti sa vezi decat lumea ta, universul tau. si eu doar a meu.

  (deci amandoi gresim in dreptatea noastra :P)

 2. O mica distinctie:
  Nu am vorbit despre “anonimi” ci despre amatori, si aici e o mare diferenta! Poti fi amator si daca ai un nume de rasunet. Desigur un profesionist se bucura de o oarecare recunoastere si daca doar in segmentuul in care exceleaza, dar a fi sau nu recunoscut nu e problema ce o vizam,ci pur si simplu a fi tu insuti la potential maxim. Deci nici exemplul tau nu contrazice spusele mele, poate omul respectiv a fost un profesionist ajuns la o limita care l-a costat 🙂

 3. Is de acord` cu tine Crina..si mie imi place sa stiu ca is bun la ceva, ca excelez in ceva`..imi aduce implinire..si cred ca fiecare trebuie sa`incerce sa valorifice cat mai mult ce are, potentialul care il are…..unii nu`si dau seama..nu o vad ca fiind o problema: a fi sau nu profesionist`…deci pentru ei nu`i trist din moment ce nu realizeaza asta..de fapt, cred ca is chiar mai fericiti`..cat despre adolescentii de 14 ani..nu fi asa pesimista`..nu cred ca`s viitori amatori`…pur si simplu nu pot fi asa de responsabili` la varsta lor`..de`aia inca stau cu parintii lor`..inca au nevoie sa fie condusi de cineva`..mi se pare un raspuns cat se poate de normal`:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *