Scenariu în caz de răceală

Majoritatea cunoscuților mei respectă acest scenariu când vine vorba de răceli. Cum recent am trecut prin el, am decis să scriu despre această ignoranță a noastră, această atotsuficiență și știință în a ne trata singuri. M-aș bucura să fie printre cititori și dintre aceia care nu-l respectă, deoarece reprezintă un obicei de care trebuie să ne dezvățăm. Iată-l, deci:

Un simplu strănut, o tuse, o durere de cap, le trecem ușor cu vederea, că doar așa e sezonul, rece! Apoi dacă persistă oricare dintre simptome, bem un ceai cald, mai mâncăm o portocală sau luăm o vitamina C, sau mai încercăm un leac băbesc. Ignorăm toate cele de mai sus și ne continuăm viața prin același frig, așteptând ca sfidarea noastră să ofenseze răceala și să ne dea pace. În caz că primim vreun sfat, că știți cum e, mulți sunt specialiști pe răceala altuia și dornici să împărtășească propria rețetă de succes, în această fază însă îl retezăm din start, Da, n-am nimic! Îmi trece!

De cele mai multe ori însă trece doar timpul, iar simptomele rămân, și cel mai adesea se agravează. Astfel, ajungem să ne mai punem câte-o întrebare, gen, ce-o fi? Mai o știre la televizor despre complicații severe, mai o durere nouă, mai o îngrijorare a vreunui apropiat, și ajungem exact în cealaltă extremă: suntem siguri că nu are cum fi vorba de o simplă răceală. Căutăm pe google simptomele și până să ajungem la medic, deja avem și diagnosticul – de cele mai multe ori greșit. Și în această etapă cei mai mulți ajung să stea în sala de așteptare a medicului de familie pentru o rețetă. Unii, nici acum, alții, în caz că medicul nu le-a pronunțat un diagnostic serios, păstrează rețeta fără a-i da curs. Că doar răceala se vindecă fără medicamente într-o săptămână și cu în șapte zile, spune o altă vorbă din popor.

Problema e că avem grijă de sănătate abia când nu o mai avem. Tratăm cu indiferență răcelile mici care pot duce la complicații mari. Rândurile de mai sus se vor un apel la responsabilitate. Fără a deveni ipohondri, să nu neglijăm ce ar putea reprezenta un semnal de alarmă. E mai ușor să previi decât să vindeci. Să fim sănătoși, deci, dar în caz de răceală, să nu respectăm scenariul de mai sus!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *