Bac 2011 – marele tam-tam
Peste tot se vorbește despre bacul din acest an. Nici legea învățământului nu a stârnit atâta interes. Marea majoritatea sunt nemulțumiți. De ce?! De rezultatele slabe, de cauzele lor sau de implicațiile acestora? Greu de precizat! Dar, mulțimea caută vinovați. Cineva să fie tras la răspundere, cineva spre care să îndreptăm degetul acuzator și situația să se remedieze. De-ar fi așa de simplu … De-ar fi un singur vinovat… De s-ar remedia doar prin numirea cauzei! Sunt foarte curioasă cum va fi la sesiunea din toamnă …
Care e în esență problema ?! În majoritatea centrelor de examinare a fost supraveghere video, deci elevii nu au copiat ( ca-n alți ani, că de copiat, tot s-a copiat). Astfel, pe cinstite, notele au fost mult mai mici, sub 5 mai bine de jumătate. Acest lucru spune multe despre sistemul de învățământ actual.
Unii scuză elevii că nu s-au putut concentra din cauza camerelor, să fim serioși! Foia e pe masă, camera undeva sus, ce stres?! Deci, vina este și a elevilor. Or fi auzit și ei povești din alți ani, cum s-a copiat cu fițuici printate de pe net ( mă deranjează că-n ziua de azi elevii nici nu se mai obosesc să-și scrie ei fițuicile…), despre profesori care au dictat rezolvarea sau au pus pe masă cartea de unde să copieze ( fapt real, întâmplat când am dat eu bacul). Normal că dacă au mers la examen cu astfel de așteptări, camera de filmat a creat stres!
Apoi, mă întreb cum au ajuns elevii aceștia în clasa a XII-a ?! Cum au intrat în bac- au promovat clasa a XII-a, după programele în uz, nu-i așa? Iată vina profesorilor! Astăzi se uită urât la tine până și colegii (profesori) dacă lași vreun elev pe toamnă. Te învinovățesc, de parcă ai putea să le faci transfer de cunoștințe-n creier prin bluetooth. Nu cred- cum am citit pe unele forumuri- că profesorii respectivi au făcut facultatea la SH, și că în sistem au rămas numai cei slabi. Aceasta e o simplă răutate! Vina profesorilor e că i-au trecut, fără să merite! Cazurile în care nu-și țin orele, sunt izolate. Iar părinții nemulțumiți, trebuia să le semnaleze atunci, nu acum.
Părinții sunt și ei responsabili de situație că, așa cum spunea mama unei prietene, nu pot accepta adevărul despre copiii lor. Unii nici nu au căutat acest adevăr. Câți au mers pe la școală? Au verificat caiete, carnete, note… Ei sunt cei care cred că plătind meditațiile sau întrebând ”Ți-a scris? Ți-ai învățat?” s-au achitat de datoria de părinte.
Vina sistemului e însă cea mai mare! Programele încărcate, schimbarea an de an a tipului de examene și a metodologiei, conceperea subiectelor de către persoane care nu au activitate la catedră, salarizarea profesorilor, iată doar câteva motive care au dus aici. Generația aceasta nu e mai slabă decât celelalte. A avut neșansa să fie tratată cinstit (vedeți ironia?)Stați să vedeți peste patru ani, de va fi pe cinstite câți vor lua bacul! Asta pentru că la Evaluarea Națională nu a fost la fel de strictă supravegherea ca la bac, iar acești elevi sunt boboci de liceu.
Aceasta este, din păcate realitatea învățământului românesc. Întrebarea corectă nu e ”cine e de vină”, ci ”acum ce e de făcut?” Aștept cu nerăbdare urmarea …
de multe ori se dau note pe “urletul parintilor”…care nu pot accepta mediocritatea copiilor si esti acuzat ca strici viitorul copiilor, ca se face media pt admitere…si apoi te mai miri ca iti cade tavanul in cap sau iti taie mana cand te doare piciorul?!foarte bine ca se face ceva impotriva copiatului! inca prea putin…
.. si aici intervine discuția: cine e vinovat? profesorul care da nota, sau sistemul care accepta pretinde mulțumirea părintelui. Conform noii legi, părintii vor avea un cuvânt important de spus, și dacă nu sunt mulțumiți … Tot pentru vina sistemului înclin, deci!
las’ sa mai asculte si elevii astia sfatul profilor ,al parintilor..ei nu zic decat : “invata,ca e pt binele tau!!”