De toate

Ne complicăm …

În copilărie e simplu să-ți faci prieteni. E necesar doar să aveți predilecție pentru aceleași jocuri. Nu contează nici un alt detaliu decât disponibilitatea jocului. E cel mai simplu timp al celor mai fericite prietenii. Fetița mea se alege la fiecare ieșire în parc cu niște prietene în plus. Procedează cam așa : ”Eu sunt Raissa, ea e surioara mea, Nati. Cum te cheamă? Vrei să ne jucăm împreună? ” Veți spune că acestea nu sunt prietenii adevărate, și după unele definiții, aveți dreptate. Vă întreb doar, ce își doresc copii mai mult de atât?! Pentru ei e destul!

Apoi, în adolescență apar criterii mai sofisticate după care ne alegem prietenii: gustul în materie de aproape orice – muzică, filme, cărți, oameni, vestimentație, apoi modalitățile preferate de a petrece timpul liber, modul de a reacționa la succesul sau falimentul personal, puterea de a susține în situații dificile… Și neaparat, calitatea de a nu judeca și de a păstra secretele. Prieteniile adolescenților sunt la fel de tumultuoase ca ei. Se situează  între ”totdeauna” și ”niciodată”, și indiferent cât le-am analiza, în acea perioadă sunt foarte importante. Îmi amintesc și acum ce mult au contat prietenii mei de atunci. Enorm!

Apoi, nici nu știu cum să numesc perioada următoare … tinerețe?! E prea vag termenul. Dar fie! Tinerețea de dinainte de a te căsători. Ultima perioadă în care e simplu să îți faci prieteni.  De ce? Pentru că încă e raportul de la individ la individ. După căsătorie trebuie să existe afinități și între cupluri, adică să-ți fie ok și partenerul celuilalt, modul în care se relaționează unul la altul în public, modul în care se dezaprobă unul pe celălalt , apoi când apar și copii în ecuație, e și mai dificil. Trebuie să îți placă atât adulții cât și copiii, felul în care sunt educați aceștia … credeți-mă! Complicat de-a dreptul. Singura parte bună, care să compenseze această dificultate e, că după ce te căsătorești, nevoia de prieteni scade în intensitate. Partenerul devine cel mai bun prieten, la modul concret.  Și dacă mai sunt lucruri pe care ai nevoie să le împărtășești sunt cele de importanță medie, spre neimportant. Așa apar prietenii de ocazie…

Prietenii însă, indiferent cum îi denumim în clasificările noastre, sunt prețioși în orice etapă. Indiferent câte taine sau lucruri banale le împărtășim, locul lor în viața noastră e unic.Faceți-vă, deci, prieteni cât sunteți tineri, și apoi încercați să îi păstrați .. . Mai apoi devine aproape imposibil. Prea ne complicăm noi și toate ramificările noastre …

Comments

comments