Oameni şi oameni

Oameni cu grade … de comparaţie

… inspirat dintr-un caz real…

Sau persoane ce se definesc doar relaţionat la alţii. Şi analizează: gradul pozitiv  frumos, fericit sau realizat  … nu ţine. Trăiesc la comparativ. E jale mare dacă în analiza minuţioasă a celor din jur ei se  află la comparativ de inferioritate. La o adică de ce tocmai ei să fie mai puţin frumoşi, fericiţi sau realizaţi. Comparativul de egalitate  parcă le-ar mai aduce inima la loc. La fel de (frumos, fericit, realizat) mai merge. Dar pentru împlinirea lor personală, au nevoie de etapa următoare, comparativ de superioritate. Şi când ei sunt mai frumoşi, fericiţi, realizaţi  decât tine, felicitări, te-ai ales cu “prieteni”. Ce fel de prieteni? Ideali, cât timp se văd undeva deasupra ta. Să nu încerci însă să ieşi de sub supremaţia lor! Nu îţi vor deveni duşmani dacă o faci, doar concurenţi până în opinia lor se va restabili echilibrul superiorităţii lor. Însă ţinta finală a existenţei lor, minuscule, de frustraţi cum îi numeşte pe bună dreptate R. , este să ajungă la superlativ, relativ sau absolut. Cumva să fie cei mai frumoşi, fericiţi, realizaţi, sau chiar extraordinar, nemaipomenit de frumoşi… Singurul lucru pe care îl aşteptau de la viaţă era să se simtă superiori celorlalţi.

Staţi liniştiţi! Aceste grade ale lor, nu prea au mare lucru în comun cu realitatea! Sunt parte a universului lor, a sentimentelor lor, şi cam atât! Unii reuşesc odată cu trecerea anilor să îşi depăşească frustrările şi să nu mai aibă nevoie pentru propia valoare să îi catalogheze pe toţi ceilaţi drept fiinţe inferioare. Din păcate nu toţi. Şi cei ce nu reuşesc intra într-un univers atât de strâmt că nu pot concepe că ar fi cineva care să fie indiferent faţă de persoana lor. Ori adulaţie, ori duşmănie extremă. Dar indiferenţă ?! La gradele lor?!

Dacă cunoaşteţi vreo concretizare a acestei categorii, zâmbiţi-le frumos când îi întâlniţi! Îi faceţi fericiţi, pentru că ei nu conştientizează că sunt animaţi de comparaţii nesfârşite! Când vor avea curaj să admită acest adevăr, vor fi la un pas distanţă de părăsirea tagmei. Până atunci, sunt ferm convinşi că articolul acesta e despre alţii, “prietenii” lor inferiori. Lor, tot respectul! Sunt…. “gradaţi”!

Comments

comments