Amalgam

Cine mai merge în parc

Când ai copii, parcul e imbatabil! Nimic din ce îşi pune omul în curte ca agrement nu îl poate înlocui, aşa că merg cel puţin odată pe săptămână cu prinţesele în parc. Şi în Oradea ne putem lăuda cu spaţii de joacă destul de bine organizate: cele patru parcuri şi Orăşelul copiilor sunt o încântare pentru cei mici şi o provocare pentru părinţi în a-i duce acasă.

Deci, în afară de părinţi şi copii, cine mai merge în parc?

În ultimul timp noi mergem în parcul Brătianu, sau parcul pentru role cum îi spune Raissa. Şi după ce oboseşte să se învârtă pe pistă, se încalţă cu sandale şi redobândeşte energie la tobogane. Cum face asta, nu înţeleg. Probabil are baterii de rezervă, sau cum spunea B. când era mică, ei i-ar trebui două perechi de părinţi să îi facă faţă.

În parc mai merg tinerii, sunt terenuri de baschet/fotbal, mese de ping-pong şi rareori le-am văzut fără jucători. Mai sunt adolescenţii, în grupuri, mari şi tari cu bicicletele lor performante si tot felul de figuri de se crucesc cei mici, sau doi câte doi retraşi pe vreo bancă, plini de dragoste şi poezie ca să spun frumos. Pe margine se aleargă. Aici vezi două categorii, cei ce se menţin, atleticii şi alţii care ar vrea să meargă acasă cu ceva kilograme mai puţin. Pe aleele mai retrase, se deprinde mersul pe role. Nu, nu de către copii, ei au nonşalanţa de a cădea şi în public, şi apoi ei învaţă mult mai repede. Liceeni sau studenţi sunt cei ce-şi încearcă abilităţile sportive pe role pe aleele din parc. Recunosc, acolo am învăţat şi eu. Apoi unii pensionari care vin în parc spre a admira nostalgic bucuria celor mici. Mai sunt propietarii de câini, sincer cred că ar trebui un spaţiu special amenajat pentru ei, altul decât parcul public. Şi mai sunt nişte indivizi dubioşi, chiar ieri am remarcat unul, uşor ameţit, stând pe o bancă şi uitându-se în jur ca la teatru: când la cele două adolescente ce şuşoteau pe banca vecină cu ochii spre terenul de baschet, când la alţi trecători .

Şi uite cum am ajuns la două sugestii, retorice desigur, dar spuneţi voi de nu a fi bine să existe alt loc de agrement pentru câini şi câţiva gardieni publici pentru a descuraja relele intenţii, pntru a avea mai multă siguranţă în parc.

Comments

comments