Băgări de seamă

Profesionisti si amatori

Mi-am dat ieri seama ca in orice domeniu se poate crea o cariera, la fel cum in orice domeniu exista profesionisti si amatori; sunt electricieni de profesie de exemplu, dar aproape oricine schimba un bec sau o priza. Sunt zugravi care creeaza adevarate opere de arta din trafalet, dar oricine, poate da o incapere cu var, pana si eu. Ce da diferenta?! Simplu:produsul final spune daca a fost facut de un profesionist sau de un amator.
Cea mai trista profesie, dupa parerea mea este insa cea de amator. In orice domeniu, pe viata! Acei oameni care nu exceleaza in nimic, care nu au un drum, pe care viitorul ii duce unde … bate vantul, sau cine stie?!
Nu mica mi-a fost mirarea intreband niste adolescenti de 14 ani “daca ati putea alege sa fiti regi sau slujitori, ce ati vrea sa fiti?” si majoritatea au ales sa fie slujitori, si-au motivat alegerea ca ” asa nu trebuie sa luam decizii”. Aveam in fata mea niste viitori amatori.
Ce se intampla oare cu gandirea noastra?! De la Miorita ni se trage?? ( de-aia nici nu o predau la clasa, mi se pare ca dauneaza grav mentalitatii)
Unde ne e spiritul de invingatori?Acea obraznicie de-a fi ce am fost meniti sa fim?! De-a nu mai risipi potentialul…
Nu ma intelegeti gresit! Profesionalismul personal nu se masoara raportat la ceilalti ci la tine insuti. Cu ce ti s-a dat tie, poti sa fii un profesionist sau un amator, un mediocru. M-a marcat o imagine dintr-o carte: daca ajunsi in cer ni se va arata viata noastra, asa cum ar fi putut fi daca am fi valorificat la maxim ce ni s-a dat, ce am vedea?!
Asa ca, e timpul sa ne cunoastem si sa ne urmam drumul, profesionist, exceland in ceea ce facem, indiferent de unde bate vantul!

Comments

comments