De toate

“a pierde”, a câştiga, ….

2313860544_c44fef20aeCu verbul a pierde se construiesc două sintagme care dau vieţii direcţii similare. Trăirile care se aliniază între “Ce ai de pierdut ?” şi “Nu mai ai ce pierde”sunt cam aceleaşi. Cum? Cred că mult mai libere! Când deschidem pumnul nu renunţăm doar le ce strângem în el sau la posibilitatea de a-l transforma într-o lovitură. Când îl deschidem, devine o mână ce poate ridica, ajuta, mângâia. În fond, ce ai de pierdut? Lucrurile importante nu se păstrează în pumni. Nimic din ce pot ei cuprinde nu se merită ţinut! Da! Se pot trece în bilanţ şi pagube, dar pe de altă parte…

Întrebarea “ce ai de pierdut” presupune un răspuns doar până când se ajunge în celălalt capăt. Ne temem să pierdem. E firesc! Strângem în noi şi lucrurile inutile în eventualitatea că odată le vom folosi. Devenim colecţionari de orice. Avem impresia că a pierde e de rău, că vom regăsi sentimente similare celor ce le trăim când pierdem obiecte gen portmoneu, chei, telefon…. Şi nu ne gândim că pentru a avea unele lucruri trebuie să le dăm drumul, că uneori a pierde înseamnă a câştiga. De exemplu se poate pierde teama şi câştiga certitudinea, nu se merită? Sau se poate pierde un prieten flas şi câştiga unul adevărat… în ceva vreme desigur.

A pierde nu e de rău! Totul este ce păstrăm ce pierdem şi ce câştigăm. Însă cei ce nu au nimic de pierdut pot fi liberi cu adevărat! Doar ei!

Comments

comments