De toate

Adevărul despre noi

În situații ca aceasta în care un virus suflă amenințare sub diferite forme, ies la iveală câteva adevăruri, nu tocmai ușor de digerat, despre noi.

Nu știu alții cum sunt, dar noi, românii, ne situăm fluctuant între panică și ignoranță. Ba umplem rețelele de socializare cu teorii conspiraționale referitoate la proveniența virusului, în cazul de față, ba cu glume în care bagatelizăm noua situație. Ba golim magazinele, ba ignorăm cu desăvârșire sfaturile specialiștilor. Echilibrul e foarte greu de stabilit, și mai ales de menținut, de aceea puțini sunt aceia dintre noi care, în fața provocării actuale sunt caracterizați de calm și responsabilitate.

Spre exemplu, nici nu s-a uscat bine cerneala, vorba aceea, pe hotărârea conform căreia școlile își suspendă activitatea, că unele inspectorate s-au grăbit să emită sugestii prin care să impună obligatoriu prezența cadrelor didactice în instituții. (De ce? În condițiile în care logistica nu permite desfășurarea din instituții a lecțiilor online? ….) Sigur că până a doua zi lucrurile s-au temperat și excesul de zel a dobândit un strop de rațiune… mai ales că în spațiile virtuale s-au dezbătut intens variantele adoptate în diverse alte locuri din țară. Adevărul despre noi? Ne temem să luăm atitudine, să judecăm pragmatic, să căutăm soluții. Ne sunt la îndemână formele, uneori fără acoperire.

Nici nu s-au închis bine granițele Italiei că zeci de mii de compatrioți au găsit drumul înspre țară. Au ales rute pitorești să li se piardă urma, au declarat minciuni la vamă pentru a scăpa de carantină. Între timp advărul a iesit la iveală prin bunăvoința vecinilor sau prin diagnostic, ca în cazul pacientului 17. Adevărul despre noi? Nu prea îl spunem, nu prea acceptăm acest adevăr. Mai ales dacă poate avea consecințe care nu ne sunt pe plac. Îl suplinim cu explicații, ne considerăm excepții și facem cum credem de cuviință, în general ocolind regulile.

O concluzie pentru cele de mai sus ar putea fi rândurile semnate de Florin Negruțiu care recomandă să nu mai fim șmecheri și să ne spălăm, atât la propriu cât și la figurat. Ce altceva ar mai fi de spus?! În fața adevărurilor despre noi înșine, descoperite în situații de criză, se impune să fim onești și acele realități care nu sunt conforme cu ceea ce știm, să le schimbăm, nu să le justificăm. Nici să căutăm a le ocoli.

Să ne auzim sănătoși!

Sursa foto, aici.

Comments

comments