Metaforice

Auch! limitele mele!

Avariată! M-am lovit iar de propriile-mi limite! Am uitat că doar visele sunt infinite! Realitatea mă obligă să ating excelenţa în domeniul ce mi-a fost dat. Nu pot fi în acelaşi timp şi locomotivă şi avion, şi maşină de curse… Flexibilitatea asta nu mi-e hărăzită.

Sunt un avion. Trebuie să mă înalț deasupra celorlalți, să-i duc pe pasageri la destinație, în siguranță, și la timp. Cerul mi-e menirea şi zborul chemarea. Dar nu pot suplini altceva. Deunăzi de exemplu, o locomotivă se avariase grav între staţii. Vagoanele importante pentru destinaţia spre care mergeau nu se puteau urni din loc cu toată buna lor intenţie. Mi-am pus aşadar motoarele în mişcare şi am încercat să fiu de folos. Zadarnic însă! Şinele mi-erau prea înguste şi mă strângeau la roţi, şi de nu decolam se petrecea un accident mai ceva decât cel de la Valea Călugărească. Nu pot! Nici n-am încercat să salvez barca ce aproape de port stă avariată. Sunt limitată, ştiu. Sunt doar un avion, total nefolositor când e vorba de a pluti.

Mi-am propus atunci să-mi eficentizez zborurile. Să fiu un avion folositor pasagerilor, mândria companiei aeriene. Uşor de zis! În Paris, un director se uită nerăbdător la ceas, o mică întârziere şi compania sa falimentează, în Londra, o mămică aşteaptă cu gândul la fiica ei ce-a suferit un accident, în Frankfurt, un soţ arde de nerăbdare să ajungă acasă la soţie…. În fiecare aeroport este câte-o poveste demnă de prioritatea zborului meu. Şi sunt gata să ajut, mă grăbesc să bifez destinații, uitând de combustibil, limitat de altfel, de echipaj, atât de imprevizibil, de uzura fizică şi morală, de condiţiile meteo. Am înţeles într-un final și pe cheltuiala mea să nu mai forțez limitele, mă voi mulţumi cu programul de zbor. O fi având şi acesta o logică.

A! Să nu vi se pară impunătoare statura mea de avion. Proporţiile-mi adevărate sunt cele raportate la condiţiile de lucru. Şi când zbor, la înălţimile mele sunt tare mică. De multe ori, de-aici de jos nici nu mă vedeţi. Acum, puţin ajutor pentru a decola vă rog. V-am spus că m-au avariat propriile-mi limite!

Sursa foto, aici.

Comments

comments