De toate

Cod de vacanță

Vremea nu ține cu nimeni, în mod special, dar nu e neapărat colorată în coduri – galbene, roșii ori portocalii împotriva noastră. Nu depinde de ea nici reușita și nici eșecul unei vacanțe. Când e mai cald, putem sta la umbră și bea lichide, când e ploios, putem lua o umbrelă și continua drumeția.

Sunt lucruri pe care ni le vom aminti despre vacanțe dincolo de vreme: amintirile clipelor cu familia și prietenii, cărțile citite, lucrurile noi pe care le-am încercat.

Mi-amintesc de vara trecută. Din păcate e o lecție de cum să nu petreci o vară. A fost o vară de întrebări fără răspuns, de clipe în care m-am lăsat jignită de răutatea unor oameni care ar trebui să fie buni, dar nu pot. A fost o vară de cumpănă, de gânduri, de păreri de rău și tentative de a remedia situații. Ce-a rămas din ea? Exact partea care nu m-a consumat, cea care în loc să-mi ia energia, bucuria ori resursele, mi-a îmbogățit sufletul. Au rămas fotografii și amintiri de la Râșnov, din Deltă sau Marea Neagră, glume și peripeții ale fetelor mele, compania plăcută a lui B. (cel mai bun soț din lume și după 14 ani de la nuntă). Au mai rămas file din (puținele) lecturi: Tolkien, Pleșu, C.S. Lewis, Dostoievski… Câteva discuții cu prieteni, și, cam atât. La ce folos celelalte gânduri?!

Vara asta a început diferit și așa o voi menține. Voi învăța din lecția de anul trecut și voi lua doar ce a fost bun: familie, cărți, prieteni. Voi clădi amintiri frumoase după gust. Și când nu am idee ce să facem într-o zi, e îndeajuns să-mi întreb copilele; ideile lor sunt fără epuizare.

Vă-ndemn să petreceți vara dincolo de orice cod, să o trăiți frumos și demn, numai bună de a fi povestită.

Comments

comments