De toate

Sfetnic bun

S-au înmulțit sfătuitorii și s-au subțiat sfaturile. Nu se mai împarte știința aplicată la rând la Alimentara, că nu mai e cazul. Întâi, nu mai este rând, apoi rețelele de socializare sunt mai accesibile, și servesc de toate. Și sfaturile se cer, se oferă, se contestă cu ușurința vorbei. De la o rețetă, la tipuri de cuptoare, și până la relațiile de familie, la creșterea copilului ori diete, se pun întrebări și se emit păreri. Ba se recomandă cu ardoare cutare lucru, ba e complet interzis.

Da, s-au devalorizat sfaturile; nu mai costă nimic în plus, decât experiența celui ce le rostește. Sau uneori nici atât. Opinia sfătuitorului, bruma lui de înțelegere e uneori autosuficientă, și nu mai lasă drept de replică, sau loc de altă opinie.

Prea puțini înțeleg însă limitările și mai ales riscurile acestor obiceiuri. Nu oricine e în măsură a da sfaturi medicale: doar pentru că experimentat un lucru, nu înseamnă că e expert. Mare atenție, deci la tratarea după dr. Google! Nu oricine e în măsură să creeze diete! Doar pentru că o persoană a obținut rezultate cu un anumit regim, nu înseamnă că e valabil și pentru altele. E riscantă înfometarea după modele oferite online. Și … la fel în orice domeniu. Să nu uităm că specialiștii sunt cei în măsura a da sfaturi, fiecare după pregătirea și cunoștințele lui. Să nu  căutăm, și mai ales să nu oferim gratuit vorbe după ureche. Un sfat e o mare responsabilitate.

Comments

comments