Băgări de seamă, De toate

despre LĂUDĂROȘI

”- Nati, nu-i frumos să te lauzi singură, chiar dacă e adevărat ce spui. Lasă să te laude alții!”

Cu această afirmație, Raissa mea dragă încerca s-o învețe pe mai mica ei surioară adevărurile vieții. Mi-a fost așa de drag s-o aud, mai ales că mie nu-mi plac deloc lăudăroșii. Mi se pare obositoare orice relaționare la ei. De fapt cu lăudăroșii nici nu poți relaționa. Ei nu caută altceva, decât niște urechi gata să asculte lungul șir de merite proprii (sau de familie- depinde la ce vârstă-i întâlnești).

De cele mai multe ori, lucrurile pe care le evidențiază, sunt văzute doar de ei, adică sunt 10 % realitate, 30 % explicație și 60 % fabulație. Persoanele care profesează lauda proprie ca abordare a vieții, au probleme la capitolul imagine de sine. Doar niște oameni care se vă mici au nevoia să se înalțe măcar în ochii altora.

Lucrurile cu care ies în față, diferă și ele de la persoană la persoană. Astfel, voi asculta cu mai multă îngăduință niște persoane care au cei mai extraordinari copii de pe pământ, decât niște persoane care-mi vor inventaria casa, mașina ori cariera. Măcar primii sunt din categoria familiștilor- categorie care are tot respectul meu-.

Lăudăroșii ajung în timp să creadă și ei cele spuse, detașându-se ușor de realitate. Și când adevărul îi ajunge, nu recunosc nimic,  intră doar în postura victimei: ceilalți fie nu-i înțeleg, fie-i persecută, fie nu-s corecți. Te vor asigura, că ei sunt în continuare singurii extraordinari într-o lume care nu-i merită, dar ar trebui să se simtă onorată că-i are!

Lăudăroșii au nevoia acută de a fi mai presus de ceilalți. Nu vor crește valoric, însă, ci din vorbe. E cel mai simplu mod.

Ca să nu te trezești în ingrata categorie mai sus menționată, dacă tot e vorba să lauzi, laudă-i pe ceilalți. E sigur, benefic și nu ți se va întoarce decât în favoarea ta!

Comments

comments