De toate

Diferit, asemănător.

Suntem atât de asemănători și ne diferențiem la fel de mult trăind sub același soare, respirând aceași primăvară.

În cele mai profunde detalii ale noastre, ne apropie limitele umane, durerea, despărțirea de cei dragi, nevoia de a fi înțeleși, acceptați și iubiți. Ne apropie năzuințele pentru binele copiilor noștri, nevoia de mai bine. Simțim dorul și speranța la fel, lacrimile au aceași poveste. Ne apropie strâns în esență tot ce nu putem defini. Bucuria și teama se trăiesc la fel, indiferent dacă le împărtășim sau le ascundem sub mască.

Un aspect mereu actual care ne diferențiază e politica. Ne împarte întâi în culori pronunțate despre care știm de la început că nu vor fi cum par. Că se va alege curând cenușa, mai densă ori mai slabă a griului. Ne divide în orientări de dreapta ori stânga, între care ne trezim amețiți, bătând pasul pe loc, căutând promisiunile din campanii și ajustând realitatea la ce s-a spus. Ne diferențiem în slogane și în modul în care ne asumăm dezamăgirile politice. Suntem resemnați sau #rezistenți. Sau poate sceptici, debusolați.

Ne desparte, poate mai tare ca orice, credința, sau lipsa ei. De secole întregi ne dușmănim între noi în numele iubirii creștine, sau, persecutăm creștinii în numele toleranței religioase. Atunci când după sărbătoarea Învierii în Sri Lanka se efectuează ceremonial de înmormânatare pentru 359 de persoane dintre care aproximativ 20 de copii (!!!), da, suntem separați de bombe care nu pot fi explicate nicicum. Nicidecum în numele vreunei credințe!

Atât de asemănători, ne diferențiem în așa multe feluri… Unii căutăm drumul cel greu, ne provocăm limitele, alții alegem scurtătura. Unii ne asumăm ce suntem, alții căutăm vinovați. Unii ne exprimăm opiniile până la extrem, alții căutăm echilibrul… Dar, dincolo de vot(importantul vot, de altfel), dincolo de bombe și explozii, dincolo de trăiri, suntem ființe umane supuse acelorași fragilități, și, nu, nu suntem o întâmplare!

E poate vremea, ca în prag de sărbătoare, să luăm o clipă. Să cumpănim, să privim dincolo de noi și să nu uităm că suntem asemănători, deși ne diferențiem multișor. Și să căutăm ceea ce în mod clișeic dorim altora: Paște fericit, lumină în suflet, bucurie…

Sărbători binecuvântate!

Sursa foto, aici.

Comments

comments