Blog de vacanță

O carte, sau un ebook reader?

În urmă cu mai bine de trei ani răspunsul meu ar fi fost fără preget, o carte! Simți foile, mirosul de vechi sau nou, depinde de parfumul anotimpului în care a fost scrisă ori tipărită. Obișnuiesc să achiziționez cărți atât pentru mine cât și pentru fetele mare, care moștenesc plăcerea de a citi a părinților lor. Mă leagă amintiri frumoase de fosta Bibliotecă Județeană Oradea, cea din centru, cu arhitectură impresionantă, în care mă refugiam după ore, în perioada liceului pentru a citi cărțile care nu mai erau disponibile decât la sala de lectură. Ce vremuri… Să fie atât de rare cărțile…

Deci, da! Cartea e importantă. În formatul ei clasic, experiența de a o ține în mână și răsfoi nu ar trebui să fie străină nimănui.

Argumente pentru ebook

Și totuși, în urmă cu aproximativ 3 ani, am achiziționat un ebook reader. Recunosc, eram puțin sceptică în ce-l privește, știți toate argumentele care-l fac să pară inferior materialului tipărit, dintre care cel mai tare era că vor obosi ochii, va fi afectată vederea… Dar după ce am pus pe el aproximativ 800 de cărți, în mai puțin de cinci minute și l-am dus în primul concediu, m-am îndrăgostit iremediabil de acest dispozitiv. E unul cu backlight, ceea ce îmi permite să citesc seara, când e lumina stinsă. Nu reflectă razele soarelui, astfel că pe șezlong, la piscină sau mare poate fi citit cu ușurință. Nemaivorbind de capacitatea de stocare a cărților care face bagajul mai ușor și lectura mai diversă.

Dar poate cel mai tare argument e existența dicționarelor, astfel încât la lecturarea cărților în limba engleză, e suficientă selectarea cuvântului neînțeles și apare explicația. Iar la finalul lecturii se pot revedea toate cuvintele căutate.

Pe un ebook se poate și sublinia, și lua notițe, care vor fi mereu la îndemână pentru a fi revăzute, completate, spre diferență de fișele clasice de lectură. Iar bateria ține până la o lună de zile la o lectură de 30 de minute zilnic. Iar pentru sa se încărca are nevoie de un încărcător clasic cu micro usb, simplu, nu?

Deci, cartea sau ebook reader?

Nu cred că ar trebui să fie o alegere între cele două. Consider că merg foarte bine împreună. Și dacă zilele acestea citesc mai des de pe dispozitiv, e pentru că e mai comod și mai simplu. Dar cartea rămâne cu partea ei de farmec, de neînlocuit. Important e să citim, nu contează de unde.

Sursa foto, aici.

 

Comments

comments