Amalgam

O cutie și un raft

Nu avem cum să afăm toate răspunsurile, nici să rămânem fără întrebări. Ce bine ar fi, și ce simplu…. Mereu purtăm în suflet sau pe chip un neînțeles. Adesea nu-l putem articula în vreun fel, dar sunt și clipe în care întrebările ”De ce… ?” sau ”Cum … ?”  persistă în noi. Uneori șoptite, alteori stau mute, sau pur și simplu ne doboară.

Apoi după un timp, suntem în stare să punem totul în cutie, să închidem cutia și s-o punem deoparte. Nu, nimic din ce e înăuntru nu își găsește rezolvarea prin acest gest. Atâta doar că nu mai face parte din preocupările noastre curente. Cândva capacul se ridică și toată această cutie a Pandorei ne năpădește iar cotidianul. Bine ar fi să putem sorta definitiv conținutul și să aruncăm, pur și simplu să aruncăm ce nu e bun. Dar în cele mai multe cazuri acest lucru e imposibil.

E uimitor câte cutii – unele mai mari, aletele mai mici – reușim să adunăm. Unele-s opera noastră, pe altele le-am primit ca o tristă moștenire, dar sunt și din acelea pe care nici nu știm de unde le avem și e așa de nedrept să ne preocupe timpul. Ce putem însă face?!

Sigur că ale altora par mai ușor de sortat. În dreptul semenilor noștri știm exact ce ar fi de făcut, că  parcă problemele lor sunt mai logice. E bine de ținut minte, că așa cum noi avem nevoie să ne păstrăm ”cutiile” noastre închise, au și ceilalți. Și poate trebuie să umblăm cu grijă prin viața lor, să nu le oferim alt ajutor decât cer, sau lasă a se citi printre rânduri. Și poate cel mai bine ar fi, ca de comun acord, să așezăm toate acestea pe rafturi înalte, la care să putem ajunge doar cu scara. Atunci putem relaționa iarăsi, deoarece, așa cum spunea cineva , dacă o casă luxoasă are securizat fiecare obiect de valoare , oamenii pot să se plimbe linistit prin ea, să admire acele lucruri scumpe, dar făra să le poată fura, sau strica, aș adăuga.

Deci, atenție la rafturi și cutii!

***

3. XII.  După o săptămână

Am mai închis una, nu e așa de voluminoasă. O las aici, la vedere, și nu mă deranjează să o luați la plecare. Nici pe asta nu am cerut-o eu!

Comments

comments