Life

Idei de 2016

 Una din cele mai importante lecții primită de la 2015 a fost că nu e suficient să pornim la drum pentru a ajunge undeva. Se cheamă rătăcire zadarnică prin zile, umblatul așa, fără de țel, împărțirea timpului în funcție de urgențe și îndatoriri. Așa, ajunși la epuizare, unii se dedau la a risipi timpul sub pretext că se odihnesc. Nu le contestă nimeni oboseala! Poate fi de-a dreptul epuizand să încerci să rezolvi toate problemele de unul singur.

Pentru a ajunge undeva (profesional, personal sau de orice natură o fi destinația) e nevoie întâi un scop. Unul realist și măsurabil. Unul care să ne provoace la niște calcule și să ne deternime să avem emoții, nu prea mari, cât să ne paralizeze de frică, dar într-atât încât să nu-l bagatelizăm.

Și scopul acesta trebuie scris undeva pentru a fi văzut și când ne va fi mai convenabil să îl uităm. La bilanțul lui 2014 îmi ieșeau prea puține cărți citite (mie, care sunt și prieten al cărții și militant pentru lectură indiferent de vârstă sau formare!) Mi-am așezat deci, lângă birou o listă a cărților parcurse în 2015. Uneori eram atât de ocupată cu altele – lucruri bune – încât lista părea imposibil de completat, fie măcar și până la pragul limită. Azi, la bilanț de 2015, remarc cu bucurie că pe hârtia respectivă s-au înscris atâtea titluri câte îmi propusesem la început de an, ca „măcar  atâtea” să fie citite.

Apoi e nevoie să împărțim cu cineva de încredere planurile noastre. Să cerem păreri, să ne consultăm și să fim gata să schimbăm dacă luați de elan ne propunem mai mult decât putem duce. E bine să fim înconjurați de persoane de încredere, mai ales că pe parcursul unui an se întâmplă să alunecăm, să cădem, să ne pierdem din entuziasm sau optimism. Izolarea nu ne apără decât de răni superficiale. În mijlocul relaționării sănătoase ne putem dezvolta.

Așadar, planificați, împărtășiți și reamintiți-vă constant unde doriți să ajungeți la finele anului. Veți reuși mai mult decât plutind doar încoace și încolo după cum e curentul.

Să fim sănătoși și La mulți ani!

 

Sursa foto, aici. 

Comments

comments