De toate

Școala? După cum suflă … covidul!

Fără o viziune și o direcție clară a celor care sunt puși (temporar) în funcții de răspundere, plutim în derivă până la vremea când e să tragem linie, și atunci plătim cu bani mărunți, dar mulți, fiecare ezitare. Nu plătesc ei, cei neaveniți în diverse funcții sau poziții de conducere, ci noi toți ceilalți, care nu am avut ce face mai mult, deși am fi vrut. Și vorbind specific, despre învățământ- la care se pricep toți, nu-i așa? – vor plăti polițele profesorii, părinții, elevii, nicidecum nu consilierii, ministerul …

În aproximativ două săptămâni va suna clopoțelul. Probabil în clădirile școlilor, în alte cazuri probabil online. Cert e că nu se știe încă mare lucru: măști? Plexiglas? Schimburi? Online? Sau, ca în fiecare an, manuale pentru noua programă? Nimic coerent, nimic sigur. Onorat ministerul aruncă responsabilitatea în cârca școlilor, unde, managerii fără să aibă prea multe libertăți în alte domenii de decizii, acum au de ales. De toate. Au de ales cum vor susține cursuri, cât va dura ora, pe unde vor veni elevii, unde vor sta în pauze, de unde să procure măști … Astfel încât ministerul să nu fie culpabil în caz de vreo problemă. Apoi părinții trebuie să-și declare (fie și după știința lor) copiii sănătoși. Și uite-așa, fiecare măsură anunțată sporește și mai mult incertitudinea în care ne aflăm.

Și toate acestea pentru a nu se spune că nu s-a făcut nimic. Există atâtea resurse online de care nu am auzit, se puteau face cursuri de formare cu profesorii, vecinii de peste Prut au făcut-o . La noi, unele cursuri de la CCD sunt atât de vechi încât relevanța lor constă doar în creditele pe care le obții la final. Astfel, unii dintre cei interesați de eficiența predării online, au prins informația din zbor și au aruncat o privire învățând de pe platformele vecinilor. Le mulțumim pentru toate tutorialele puse la dispoziție, sunt extrem de necesare!

Școala va începe, deci, în 14 septembrie. Cum? Cu ce? Vom afla. Ne vor anunța și pe noi în cele din urmă. Sindicatul nu zice nimic, a tresărit doar când a fost vorba de bani, nicidecum înainte, când era vorba de direcția în care s-o apuce școlile. Lipsește viziunea, se acționează haotic, se cultivă incertitudinea. Suntem ca frunzele bătute de vânt…. Așteptăm și numărăm pe cei declarați pozitiv. Oscilăm între scenarii colorate. Dar, cu mască la catedră? Fără? Cu elevi în clasă? … Vom vedea. Când? … Mai așteptăm. La fel cum o facem de atâția ani în speranța că vom avea un lider care să aibă idee despre unde suntem și cum se poate ajunge departe.

Ce gri suflă Covid peste sistem…

Sursa foto, aici.

Comments

comments