De toate

telefonul mobil: ce ne-a luat şi ce ne-a dat

cellphoneÎmi amintesc,  la început telefonul mobil  era considerat un accesoriu al  snobilor. Azi, până şi unii copii de grădiniţă ştiu să îşi sune părinţii şi să răspundă când sunt sunaţi de aceştia. Deci, ce ne-a adus? De ce îl luăm cu  noi atât în poşetă cât şi în buzunar?! Până şi bunica mea, la ţară are unul. Nu a avut niciodată telefonie fixă, acum poate în sfârşit să îşi sune nepoţii, celelalte rudenii din sat pentru a pune întrebări simple fără a se deplasa la faţa locului.

Ne-a adus: posibilitatea de a vorbi cu cine, când, şi de unde vrem la un preţ din ce în ce mai convenabil, şansa de a asculta muzică mp3 sau radio fără alte aparate, posibilitatea de a fotografia oriunde, de a filma anumite secvenţe ce ne plac. Apoi până şi cel mai rudimentar aparat de telefonie are cronometru, contor de timp, alarmă pentru deşteptare.  Tot de la telefonia mobilă avem şi sms-ul, mms-ul, căsuţa vocală, şi mai nou internetul. Se poate citi şi răspunde de oriunde emailurilor, se poate comunica pe messenger. Mai avem şi quickoffice pentru a deschide documente word, excel, powerpoint … Unii au descărcat pe telefon şi aplicaţii de tip GPS. Unii suţin că datorită telefoniei mobile pot copia la examene. Nu comentez. Ideea e că ne-a adus câteceva şi telefonul mobil.

Ce ne-a luat? Accesorii clasice cum ar fi  agenda cu numere de telefon, walkman-ul, scrisorile, telegramele şi cărţile poştale. Ne-a luat din memorie numerele importante, pe care atât le formam că ajungeam să le ştim pe de rost. Ne-a mai luat nevoia de cartelă pentru telefoanele publice. Chiar, câtă lume mai are aşa ceva?! ! Nu mă pot hotărî ce să fac cu TIMPUL; unde să-l încadrez: ni l-a luat sau ni l-a dat? Zăresc în piaţă o persoană pe care nu am văzut-o de multă vreme. Pot  să îl salut doar de la distanţă. Omul e ocupat: vorbeşte la telefon. Dacă vreau să aflu ce mai face, ar trebui să îl sun, nu?

Deci, ce ne-a luat şi ce ne-a dat?!

Comments

comments