Metaforice

Gust de viaţă

Copiii în general sunt dulci. Aşa îi alintăm noi, adulţii atunci când inocenţa lor ne şochează, când zâmbetul lor ne farmecă. Dulci!condim Mai sunt şi unii trecuţi de vârsta copilăriei care însă nu au uitat tainele lor, şi care întâlniţi ne arată un zâmbet, o privire, un gest dulce, sau ceva în esenţa fiinţei lor le trădează acest gust.

Când apare artificialul, intenţia programată, dulcele devine dulceag şi neplăcut.

Apoi, pe-un tânăr plin de zel şi hotărât în ceea ce face îl numim : “piper”, adică, iute, nu? În general tinerii sunt caracterizaţi de iuţime, precipitaţi, vorbesc înainte de a gândi şi regretă adesea după ce gândesc, dar ce să le faci?! Acesta pare a fi gustul tinereţii: iuţimea.

Acru, e denumirea generică în care includem morocănoşii, ursuzii şi supărăcioşii. Gustul lor nu ţine cont de vârstă sau context, există pur şi simplu.  Acreala lor se ia cu uşurinţă, atenţie deci când intri în tovărăşie cu ei.

Alţi oameni sunt catalogaţi drept serbezi, fără vlagă, suferinzi de anemie a comportamentului. Trist gust! Serbezimea apare întotdeauna ca urmare a alterării a ceva bun, e doar o consecinţă deci, nu ţine de natura lor.

Mai sunt cei amari, trecuţi prin greu şi marcaţi de lovituri. Oameni trişi, dezamăgiţi, prea slabi să mai lupte să mai caute soluţii. Sunt “amărâţii” recunoscuţi şi brevetaţi, pe care ceilaţi încearcă să îi îndulcească.

Dar sarea? Cine sunt cei care au gust sărat? Ciudat că despre nimeni nu se spune generic astfel. Cred însă că acest gust poate fi atribuit înţelepţilor,  fie că au peri cărunţi, fie nu. Înţelepciunea lor o pot asemăna cu sarea din bucate. ( simţiţi-vă liberi să mă contraziceţi dacă credeţi că gustul sărat se potriveşte mai bine altei categorii).

Ultimii pe care îi voi aminti sunt cei fără gust, fără nici o aromă, insipizi. Trec aşa prin zile, neobservaţi, negustaţi, şterşi şi absenţi.

Cam fiecare are gustul lui, în rest, iar gusturile nu se discută! Uneori se schimbă, ştiţi cum? În compania altor gusturi !

(fotografia este luată de aici)

Comments

comments