De toate

Ți-e teamă de conflicte?

N-ar trebui să-ți fie! Și-ți dau două motive: în primul rând pentru că indiferent ce simți, tot vei avea parte de ele, și apoi pentru că temându-te nu faci altceva decât să le dai putere mai mare asupra ta. Cel mai des uriașii care te amenință nu sunt altceva decât exagerări prin prisma fricii a unor lucruri care vin și apoi trec. Poate că la plecare iau și un tribut cu ele, și poate rămâi șchiopătând pe urma lor, dar puterea lor cea mare e dată mai cu seamă de frica ta.

Sau te situezi exact în cealaltă extremă, luând în derâdere neînțelegerea, bagatelizând conflictul? … Nici acolo nu e o poziție mai bună. Crezându-te prea tare s-ar putea să cazi și să îți ia ceva vreme să-ți aduni idealurile din praful dezamăgirii. Și crede-mă, nu e sarcină ușoară! Dezacordurile nu sunt de ignorat.

Așadar conflictele… Nevrute, vin totuși în viața oricui și cel mai bine e să fii gata să le recunoști, să cauți cele mai bune soluții și să le rezolvi. Să nu fii atât de ”modest” (a se citi laș) încât să sacrifici adevărul de dragul eului tău liniștit, dar nici atât de ”corect” (a se citi răzbunător) încât să ceri socoteală celorlalți până la ultimul bănuț pentru orice dispută anterioară.

Uneori, cei mai dragi ție nu îți înțeleg intenția și te cataloghează după vorbă doar. Și are o logică și acest fapt, lucru care nu face mai ușoară situația. Cele mai grele conflicte sunt cu cei mai dragi. Doar cei pe care îi iubești te pot afecta cel mai tare, pentru că ei sunt în sufletul tău, ceilalți, doar în preajmă. Și atunci? Închizi ochii și pretinzi că nu e nimic? Că nu te doare? Încerci să eviți conflictul? Să menții o pace exterioară? O formalitate cuminte? Asta nu e o soluționare. Nici măcar pe termen scurt. Vei cere, poate chiar fără să știi, compensații celui ce te-a ofensat. Nu va ști să ți le dea, dacă nu le rostești!

Așa că, dacă apare conflictul, nu fugi în direcția opusă! Nu mima nepăsare! Nu pretinde ceva ce nu ai în inimă!

Mai bine înarmează-te cu sinceritate, neaparat secondată de iubire, cu înțelegere și iertare. Și comunică! Fă-o într-un mod frumos, calm, dar spune! Dă-i celuilalt prilej să repare ce a greșit! Chiar dacă descris astfel conflictul nu e ceea ce se știe a fi, nici nu trebuie! Așa arată conflictele celor ce nu se tem să le recunoască, să le înfrunte și să le rezolve!

(CONFLÍCT, conflicte, s. n. 1. Neînțelegere, ciocnire de interese, dezacord; antagonism; ceartă, diferend, discuție (violentă).

(dex))

Sursa foto, aici.

Comments

comments